Friday, September 12, 2014

Cvijin zagrebački Amarkord



Vrijeme promocije: 13.09.2014.u 12 h

Mjesto promocije: Zagreb; Greta, Ilica 92
Za novo, osamnaesto izdanje Zidnih novina,predstavljamo riječkog umjetnika s rimskom adresom Nemanja Cvijanović postavit će svoje radove u osam ormarića diljem Zagreba. Cvijin zagrebački Amarkord duhovita je urbana likovna priča o jednom dijalogu koji se nije dogodio, ali je moguć, o razgovoru Nemanje i njegovog oca, poznatog novinara Miše Cvijanovića-Cvije čiji su zapisi, crtice i dnevnici objavljivani u dnevnom tisku tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća ovjekovječili sugrađane i ugledne ličnosti iz našeg grada i zemlje. 




Na osam različitih lokacija čitateljima će biti ponuđeno pet različitih intervjua s pet Zagrepčana, koje autor susreće kao poznanik, prijatelj ili novinar, na jednoj lokaciji će biti postavljene Cvijine karikature pod nazivom Skalpovi, a na dvije lokacije kolumne pod zajedničkim naslovom Purgeri i Dojdeki. Zagrepčane će iz svog rakursa upoznati s tranzicijskim sudbinama svojih sugovornika: Relje Bašića, Pere Zlatara, Pere Kvrgića, Mirka Brauna Čarlija i Zvonka Špišića. Kombinirajući intervjue iz povijesti s današnjim intervjuima, Cvijin zagrebački Amarkord ponudit će čitateljima gotovo forenzično praćenje Cvijanovićevih sugovornika kroz vrijeme.

Nemanja Cvijanović multimedijalni je umjetnik, a u svom radu bavi se propitivanjem društveno-političkih tema uspostavljajući veze s događajima iz bliže prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivnog sjećanja. Njegov otac je Mišo Cvijanović-Cvijo, umirovljeni novinar, kolumnist i karikaturist riječkog Novog lista kroz čije su pero prošle sve bitne ličnosti i događaji bliže prošlosti grada Zagreba. Za grafičko dizajn i oblikovanje Cvijinog zagrebačkog Amarkorda zaslužan je Mario Aničić.

Zidne novine nastale su 2006.godine kao neposredni komunikacijski kanal nevidljivog istraživačko-umjetničkog projekta Bilježenje prostora/Bilježenje vremena Bacača sjenki. Zidne novine izlažu se u osam zidnih ormarića nekadašnjeg kina Hrvatske kinoteke u kojima su tada stajale najave za filmove, recenzije i fotografije glumaca.  
Detaljnije lokacije ormarića potražite ovdje, a možete ih vidjeti do 30. listopada 2014.


Ediciju za njezinu realizaciju odabrao je žiri u sastavu: Marko Golub , Ana Janjatović, Ivan Klisurić,  Sandra Uskokovic i Leo Vukelić

Realizaciju provela redakcija: Boris Bakal, Mare Šuljak i Sandra Uskoković


Design edicije: Mario Aničić

Tisak edicije: ARSKOPIJA

Produkcija: BACAČI SJENKI
Podrška projektu:
Ministarstvo kulture RH - trogodišnja subvencija
Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba - inovativni projekti

Podrška Bacačima Sjenki:
EU Medija Fond; Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa; HAVC; Zaklada kultura Nova; Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

No comments: